Belgica 03 - Je portret
Stefan Hertmans

300
Uitgever
Voetnoot Uitgeverij
ISBN
9789078068587
Verschijningsdatum
20-02-2010
Prijs
8.50€
Beschikbaarheid
Leverbaar in ±14 dagen
Type
Paperback
Toevoegen aan bestellijst Toevoegen aan verlanglijstje.be Terug naar vorige pagina
Voorzijde


 
JE PORTRET: deel 3 in de reeks BELGICA: korte verhalen en essays uit de Vlaamse en Franstalige Belgische literatuur.
Een man schrijft vanuit zijn buitenhuis in Corsica een brief aan zijn overleden geliefde Gabriëlle. Dat voelt als een onmenselijke taak die hij jarenlang voor zich uit heeft geschoven. Nadat hij alle foto’s van haar heeft vernietigd, schildert hij haar portret. Het is ‘van een angstwekkende juistheid’ en heeft een bijna demonische kracht.
Maar dan komt de kat op de koord: de ik-verteller had ook een intense, destructieve relatie met de hoogmoedige Jelina, die als twee druppels water op Gabriëlle leek...
Je portret is een sensueel maar evenzeer ontluisterend verhaal dat de lezer tot de dramatische ontknoping toe in de ban slaat. Met zijn spiegelmotieven baadt het in een licht decadente fin-de-siècle-atmosfeer die de schilderijen van Fernand Khnopff voor de geest roept.

STEFAN HERTMANS [1951] publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn dichtbundel Muziek voor de overtocht. Hertmans werd ook bekroond met de Multatuliprijs [1988] en met de Bordewijkprijs [2002]. Tot Hertmans’ meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke (nominatie Libris Literatuur Prijs) en de reisverhalenbundel Steden (nominatie Generale Bankprijs). In 2008 verscheen zijn roman Het verborgen weefsel. Stefan Hertmans is dienst­hoofd van het Interdisciplinair Studiecentrum voor Kritiek & Actualiteit aan de Hogeschool Gent.
Van een helder en informatief nawoord voorzien door DIRK LEYMAN.

Bekijk ook